Wednesday, June 2, 2010

Nak tengok beg sekolah lama?





Seorang pakcik melayu jual beg ni, saya rasa berkenan lah pulak sebab saya tak penah tengok beg sekolah lama ni. Katanya.."beg ni lama, sebelum MERDEKA! Hang baik simpan". Betul ke tu..? Beg ni agak keras, bila di ketuk bergemaaa.Macam KOMPANG. Bukan kayu..mcm material gabus gitu. . Material luar pulak kanvass. Bila bukak beg ni,ada kain biru serta cop "White Dove Brand Made in China", poket dan jahitan machine bentuk bunga di bahagian bawah. Hemmm..kene tengok cerita ANAKKU SAZALI, by P RAMLEE, mana tauu si Sazali tu bawak beg ni.

Kata pakcik tu lagii, dulu2..budak yang bawak beg nih memang rasa banggaa lahh, sbb dulu majoriti budak sekolah bawak beg mengkuang jer.

Sebarang komen dan pendapat, amatlah dialu-alukan..

9 comments:

  1. salam mamayana..
    kat rumah kat kampung takde pun nampak beg sekolah camnie..hehe..maybe mak ayah dulu pun dok guna beg mengkuang tu..kalau briefcase lama2 ada..nanti nak pi selongkaq..hehehe..
    apapun simpan elok2 naa..boleh jadi khazanah bernilai..suka tengok kanvas printed checker box design tu..nampak klasik & retro..

    ReplyDelete
  2. salam mamayana..
    taon 70an pun ada lg bag yg mcm ni..tp masa tu masa skolah rendah lg..kalu tgok org pakai bag ni mesti jealous..sbb hnya ank org kaya je mampu pakai..sy hnya mampu bakai bag tepung gmdum..tu pun mak yg jahit...tahan lama tau..he..he..

    ReplyDelete
  3. yatt, beg nih mcm beg laptop pon ada, cuma macam kata u lahh..retroo..hehe

    kak wan, thank u for the info. so,zaman 70an wujud lagi beg nih. maybe budak2 guna beg ni sekitar zaman 1950 -70an..

    ReplyDelete
  4. saya sekolah dahulu cuma pakai beg plastik putih 'aji-no-moto' kalau hari peperiksaan. takpun bawa beg kertas warna coklat tangkai berbelang benang merah putih. org jual anak ayam selalu guna beg ni..
    huhu.. layan blues.

    ReplyDelete
  5. akak dan abang saya pakai beg ni dulu...bestnya kalau dapat balik beg ni...walaupun zaman saya tak merasa beg ni tetapi aura nostalgia beg ni masih mencengkam kaki ku...hheeehhheee....

    ReplyDelete
  6. yeaa..terima kasih dengan komen & cerita tuan2 & puan2..beg sekolah ni ada kunci, beg skolah skarang mana ada..

    ReplyDelete
  7. Salam mamayana,

    Zaman akak sekolah dulu (sejak awal 70an..) mmg adalah beg sekolah ni..tapi macam Chah dari Teratak Puteri cakap, hanya anak orang kaya aje yang mampu pakai beg macam ni...akak pun hanya mampu tengok kawan pakai dengan jealousnya..! hahaha...sebab akak pakai beg raga yang ada tangkai satu atau dua tu... tiap2 hari mesti ada bawak spare plastik, sebab kalau hujan kena tutup dgn plastik, takut buku habis basah kena air hujan....

    mmg nostalgik betul...

    huhu...teringat semasa dolu...

    ReplyDelete
  8. Salam,

    Sy membesar pada zaman tu, tp ayah tak belikan sbb bagi dia beg tu tak praktikal, mcm org nak pegi jauh je katanya..hehehe...

    ReplyDelete
  9. kak azzah dan kak nur..banyak cerita rupanya pasal beggg..hehe, trima kasih kerna berkongsi..crita dulu2 memang menarik..

    ReplyDelete